Kadın pazarcılar mücadeleyi kazandı

Diyarbakır Bağlar Kadın Semt Pazarı’nın ayakta kalması için mücadele eden kadın pazarcılar, DİKAD’ın da desteğiyle, yıllık sözleşme yerine uzun yıllar satış yapabilmek için talep ettikleri pazarcı kimlik kartlarını aldı.

Türkiye’nin ilk gezici kadın semt pazarı olma özelliği taşıyan Diyarbakır Bağlar Kadın Semt Pazarı’ndaki pazarcı kadınların ayakta kalma mücadelesinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde önemli bir aşama kaydedildi. Kadın pazarcıların, öncelikli taleplerinden biri, bugüne kadar kendileri ile yapılan yıllık sözleşmeler yerine uzun yıllar satış yapabilmelerinin önünü açacak ve halihazırda erkek pazarcılara verilmiş kimlik kartlarına sahip olmaktı.

Çevre baskısı başta olmak üzere, pazarın kurulduğu günden bu yana pek çok engel ve sorunla baş etmek için, Diyarbakır İş Kadınları Derneği’nin (DİKAD) desteği ile 2017’de Diyarbakır Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kuran kadın pazarcılar, örgütlü mücadele sayesinde bu hakkı elde etti.

‘ÖRGÜTLÜ HALE GETİRDİK’

DİKAD’ın öncülüğünde yürütülen süreç sonunda, kadın pazarcılar yeni kimlik kartlarını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile pazarı ziyaret eden AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker, Oya Eronat ve Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun elinden aldı.

Şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek amacıyla hayata geçirilen bu projenin Türkiye için örnek olması gerektiğini belirten DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, “Ancak örnek projeyi dahi ayakta tutmakta zorlandığımız için DİKAD olarak tüm desteğimizi ve gücümüzü ilk günden itibaren pazarcı kadınlarımız için seferber ettik. Yaşadıkları zorluklar karşısında birbirlerine tutunan kadınların, örgütlü hareket ederek tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini gösterdik. Hakları olan kimlik kartları sayesinde artık Diyarbakır’daki kadınlarımız pazar tezgahlarını gelecek korkusu olmadan açabilecek” dedi.

Bu hakkın mücadeleci kadınların günü olan 8 Mart’ta bu hakkın kazanılmasının kendilerini ayrıca gururlandırdığını belirten Reyhan Aktar, “Bu mücadele başarının, Türkiye’nin her yerindeki kadınlarımıza destek olmak için hayata geçirilebilecek benzer modellere ilham vermesini diliyoruz. Süreci devraldığından bu yana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve AK Parti Diyarbakır İl Kadın Kolları Başkanı Müzeyyen Kaya başta olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜLKEYE ÖRNEK OLSUN

Reyhan Aktar, bundan sonraki hedeflerinin ise kadın pazarcıların bölgesine erkek pazarcılarının girmemesini sağlamak olduğunu söyledi. Kadın pazarcıların yaşadığı sıkıntıların temelinde bölgenin değerlenmesinin yattığını ve erkek pazarcıların buradan pay almak için çalışmalara başladığını ifade eden Aktar şunları söyledi:

“Bölge kadın pazarcılara verildiği dönemde pazarın bulunduğu bölgede kent yoğunluğu bulunmazken, yıllar içinde kadınların bulunduğu alan şehirleşme ile erkek pazarcıların hedef noktalarından biri haline geldi. Kadın pazarcıların DİKAD desteğiyle bölgelerine sahip çıkma mücadelesi de böyle başladı.”

PAZARLAR ESKİ YERLERİNDE OLMALI

Bağlar ilçesinde erkek pazarcıların iki ayrı derneği olduğunu ve dolayısıyla iki farklı erkek pazarcı grubunun bulunduğunu anlatan DİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Reyhan Aktar, şu bilgileri paylaştı: “Birinci erkek pazarı 2017 yılında Bağlar Belediyesi’nin kararı ile Bağcılar bölgesinde kadın pazarcılar için belirlenen alana girdi ve bu durum kadın pazarcıları çok zor durumda bıraktı. Birinci erkek pazarı bölgeye ve alanlarına girince kadınların cirolarında önemli bir düşüş yaşandı. Kadınlar birinci erkek pazarının, onlar için belirlenen bölgeden çıkarılması için mücadele ederken şimdi de ikinci erkek pazarının da alanlarına girmesi riski ile karşı karşıya kaldılar. Maalesef ikinci erkek pazarı da bölgelerine girerse hiçbir kadının pazarcılıkla ayakta kalma gücü kalmayacak. Bizim beklentimiz bu bölgeye başka erkek pazarının girmemesi ile beraber, eski erkek pazarının da eski yerine alınmasının garanti altına alınması. Bu müjdeli haberin de en kısa sürede kadın pazarcılarımıza verilmesini istiyoruz.”

AYDINLIK / DİYARBAKIR

08