KADIN HAKLARI EĞİTİMİ VE KADIN HAK SAVUNUCULUĞUNDA YENİ YÖNELİMLER ÇALIŞTAYI

Diyarbakır İş Kadınları Derneği, SODES kapsamında yürüttüğü “İstihdam garantili konfeksiyon personeli yetiştirme projesi”nin farkındalık yaratma faaliyetleri çerçevesinde “Kadın hakları eğitimi ve kadın hak savunuculuğunda yeni yönelimler” çalıştayı gerçekleştirdi.

Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya DİKAD Başkanı Reyhan Aktar’ın yanı sıra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu, Aile sosyal politikalar il müdür yardımcısı Faysal Yaşa, çeşitli Kurum temsilcileri ve iş insanları katıldı. Çalıştay ile ilgili bilgi veren DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, bölge ile ilgili DİKAD olarak 2004 yılından bu yana aktif olarak çalışan bir iş örgütü olduklarını belirterek, “Sahada özellikle kadın iş gücünün arttırılması adına çalışmalar yapmaktayız. Bunlar kimi zaman mesleki eğitim olmakta kimi zaman girişimciliği teşvik edici kimi zaman da girişimci kadının niteliğini artırabilecek politikalar olmaktadır. Bizler burada öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği nedir? Buna temel kavramı ile bakacağız. Toplum cinsiyet eşitliğinden ne anlıyor, gündelik yaşamımızda bununla nasıl karşılaşıyoruz? gibi sorulara cevap arayacağız.” dedi.
Kadın Hakları eğitmeni Berfin Abdaloğlu’nun kadın hak savunuculuğunun tarihi ve arka planı hakkında geniş sunumu ile başlayan çalıştayda, insan hakları içinde kadın hakları ve savunuculuğunun kilometre taşları ve uluslararası düzeyde kadın haklarını savunmak için denenen yöntemler ışığında kadınların günümüz koşullarında sorunları ve bu sorunları aşmak için ne tür yöntemlerle hak savunuculuğu yapacakları masaya yatırıldı.
Çeşitli kurum temsilcileri ve STK sözcüleri, kadın hakları konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, özellikle ekonomik alanda kadının güçlendirilmesi için yapılması gerekenler hakkında fikirlerini paylaştı.
Çalıştay sonuçları ışığında 1 Kasım tarihinde DİKAD öncülüğünde ulusal düzeyde gerçekleştirilecek 1. EKONOMİ KADIN ZİRVESİ’ne hazırlık yapılarak, kadın politikaları konusunda strateji geliştirilecek.