Güneydoğu’da iş hayatına kadın eli değdi

DİYARBAKIR (AA) – 11.02.2015 ENSAR ÖZDEMİR – Güneydoğu’da iş dünyasında başarılı işlere imza atan kadınlar, yarattıkları istihdam alanıyla da kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulmasını sağlıyor.

Diyarbakır’da cesaretleri ve öz güvenleriyle başladıkları iş hayatında önemli işler başaran kadınlar hemcinslerine de örnek oluyorlar.

Kentte ticaret alanında 16 yıllık geçmişe sahip olan Diyarbakır İş Kadınları Derneği Onursal Başkanı Esra Aksu, kuyumculuktan, züccaciye, saat, gözlük alanından tarihi mekan işletmeciliğine kadar pek çok alanda başarılı bir çizgide ilerliyor.

Kocasıyla başladığı iş yaşamını AA muhabirine anlatan Aksu, iş hayatına girmenin eğitimini de etkilediğini belirtti.

Eşinin kuyumcu dükkanında “yardımcı” olarak başladığı ticaret hayatını 2000 yılında kendi işini kurmasıyla geliştirdiğini dile getiren Aksu, şöyle konuştu:

“Birlikte çalıştığımız insanlar işi bırakınca tamamen işin içine girdim ve işletmeye başladım. Bir süre sonra iş yaptığım alanla ilgili eğitim aldım. Muhasebe, işletmecilik konusunda ders çalışmaya başladım. Bir taraftan eğitim bir yandan da öğrendiklerimi iş yerinde uygulamaya başladım. Kısa süre sonra bir çatal bıçak takımı firmasının ürünlerinin satışında iki kez peş peşe bölge şampiyonu oldum. Türkiye çapında aynı işi yapan insanları bir araya getiren fuar, etkinlik ve toplantılar oluyordu. Bir toplantıda benden bahsettiklerini duydum. Kayseri’den bir beyefendi bunu söylüyordu. Biraz konuşunca bana kadın olmamın avantajını kullandığımı söyleyerek tebrik etti. Sonuçta kadınlara hitap eden bir iş yapıyor ve kadınların zevklerini biliyordum.”

İş hayatının günlük arkadaş ilişkilerinin aksamasına yol açtığını anımsatan Aksu, arkadaşlık ilişkileri kopsa da kendi işinde başarı sağladığını kaydetti.

Başarısının sırrını kişiye özel ürünler getirmeye bağlayan Aksu, “Çevremdeki kadınlara kendileri için ürünler getirdiğimi bildirerek az sayıda çok çeşitlerden seçenekleri kadınlara ulaştırmaya başladım. Saat ve güneş gözlüğü alanında da işler yapmaya başladım” dedi.

– Biten evlilik iş hayatına yönlendirdi

Evlendikten sonra uzmanlık alanında çalışamadığını anlatan Gülay Emre de yolunda gitmeyen evliliğini bitirdikten sonra Diyarbakır’a döndüğünü kaydetti.

Memleketine 9 yıl önce gelen Emre, bir süre sonra uzmanı olduğu “güzellik” alanında iş yeri açarak iş hayatına girdiğini belirtti.

Kadın istihdamına önem veren Emre, 12 kadın çalışanıyla yürüttüğü işinin dışında tekstil alanında da boy göstermeye başladığını kaydetti.

Emre, şöyle konuştu:

“Çocuklarımın iyi bir eğitim alabilmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir birey olmak için iş yaşamında yer aldım. Kendi imkanlarımla açtığım merkezin işleri yolunda gitmeyince anlaştığım bir hastane bünyesinde faaliyet göstermeye başladım. İnsanların bana olan güveni zamanla arttı. İşimde iddialı olduğum için kısa süre denebilecek bir zaman diliminde başarılı işler yaptım ve yanımda çalışan kadınların sayısı da artmaya başladı. Bir kadın olarak iş yerimdeki istihdamda kadınlara ayrıcalık geliştirdim. Güzellik uzmanıyım, uzmanı olduğum alana yakın bulduğum için tekstil sektöründe de iş yapmaya karar verdim. Kurduğum yeni işimde insanların seçtiği renk ve modeli 15 dakika içinde hazır edip kıyafetlerini kendilerine teslim ediyorum.”

Alışılagelmiş kadın mesleklerinin dışına çıkarak açtığı erkek kıraathanesini uzun süre işlettikten sonra restoran ve farklı işletmelerde müdürlük yapan Şengül Eren ise işlerinin bozulmasında farklı nedenler olsa da “erkeklerin egemenlik kurduğu alanlardan biri olan iş dünyasında var olma mücadelesi vermeye devam ettiğini” anlattı.

Eren, kocasının ölümünün ardından çalışma hayatıyla tanışan bir kadın olduğunu ifade ederek, kendi ayakları üzerinde durarak, üç çocuk yetiştirdiğini kaydetti.

Açtığı erkek kahvehanesini uzun süre başarıyla işlettiğini anlatan Eren, şunları söyledi:

“Toplumda iş hayatında var olmaya çalışan kadının işi çok zor. Eşimin vefatından sonra üç çocuğuma iyi bir gelecek hazırlamak için gece gündüz çalıştım. Bir çok işletmede görev yaptım. Emlak ofisi işlettiğim dönemde artan emlakçılık ofisleri yüzünden iş yapamaz olunca dükkanımı kıraathaneye çevirdim. Sanırım insanlar buna alışık değillerdi ki ilk zamanlar çok da müşterim yoktu. Kısa süre sonra temiz bir ortamda, argo konuşulmadan oyun oynamanın değerini gören insanlar mekanı tercih etmeye başladı. İşi çok seviyordum. Kendimin kurduğu ilk iş olduğu için çocuğum gibi kıymetliydi. Mülk sahibinin kirayı arttırmasıyla daha fazla direnemeyerek kapatmak zorunda kaldım.”

Şimdi özel bir şirkette müdürlük yapan Eren, eşini kaybeden kadınların desteklenmesi konusunda devlet politikalarının yetersiz olduğuna dikkati çekerek, verilen çocuk yardımlarının yetersiz olduğunu savundu.

http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/Diyarbakir-Haberleri/guneydogu-da-is-hayatina-kadin-eli-degdi_54044