KADINLAR GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRECEK

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), beyin ve sermaye göçünü tersine çevirmek için düğmeye bastı. Dernek Başkanı Reyhan Aktar, hem Diyarbakırlı hem de Diyarbakır’a gönül vermiş bütün iş insanlarını DİKAD çatısı altında bir araya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Aktar, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılıkla hareket eden bir yapı olacaklarına da dikkat çekerek, “Ancak sadece kadınlarla değil, beylerle birlikte hareket edeceğiz” dedi.
Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde yönetimi değişen DİKAD, hem Diyarbakır’ın dışarıya giden beyin ve sermaye gücünü tersine çevirmek, hem Diyarbakırlı kadınların sesini ulusal ve uluslararası alanlarda duyurmak hem de kadınları daha fazla üretimin içerisine sokmak için harekete geçti. Sadece hemcinsleri için değil, Diyarbakır için de elini taşın altına koyan kadınların hedefleri büyük. Yapacakları çalışmalara ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, DİKAD’ın 2015 yılında sınırlarını Diyarbakır’ın dışına taşıyacağını belirterek, birkaç ay içerisinde Ankara’da Diyarbakırlı İş Kadınları Derneği ile biraraya geleceklerini ifade etti. 2016 yılında Ankara’da bir irtibat bürosu ya da şube açacaklarını kaydeden Aktar, ardından da İstanbul ve diğer illere de yayılmayı hedeflediklerine dikkat çekti.
Türkiye’deki bütün illerdeki Diyarbakırlı iş kadınları ile Diyarbakır’la gönül bağı kurmuş bütün iş insanlarını DİKAD çatısı altında bir araya getirmeyi hedeflediklerine işaret eden Aktar, “Bu örgüt çatısı altında birlikte çalışmak ve bu örgüt altında Diyarbakır’a katkı sunmayı hedefliyoruz. Dışarı giden beyin ve sermaye göçünü DİKAD ile biraz daha yerele geri çevirmenin amacı içindeyiz. Umarım ki ilk hedeflerimiz bu olacaktır. Şu anki ekibimiz oldukça iddialı. Sadece ulusal değil uluslararası bazda Diyarbakırlı iş kadınlarının sesini duyurmayı hedeflemekteyiz” diye konuştu.
“FARKINDALIĞI ERKEKLERLE BERABER ARTTIRACAĞIZ”
DİKAD’ın iş kadınlarını ve onların eşit temsiliyetini esas alan ve onlara yönelik pozitif ayrımcılıkla hareket eden bir yapı olacağını dile getiren Aktar, “Ama bu yapı artık sadece kadınlarla hareket etmeyecek. Erkeklerle birlikte, beylerle birlikte hareket edeceğiz. Artık iş adamları derneğinde iş kadınlarını çok görür olduk, buna alışık olduk. Şimdi de İş Kadınları Derneği’nde iş adamlarını görmeye alışacağız. Onları buna alıştıracağız. Birlikte, beraber çalışmaya, birlikte üretmeye alışacağız. Kadın farkındalığını artık sadece kadınların misyonuymuş gibi, kadınların göreviymiş gibi değil, bunu bu toplumda birlikte yaşayan erkeklerle birlikte yapacağız. Onlarla birlikte bu vizyonu ve misyonu yaymayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Yeni girişimcilerin kendileri için çok önemli olduğuna da dikkat çeken Aktar, şunları kaydetti:
“Çünkü biliyoruz ki dünyada yeni pastayı yeni girişimci olacak olan kadınlar oluşturmakta. Ciddi oranda erkek girişimci var. Kadın girişimcileri yüzde yüze çıkarmanın mümkün olmadığını biliyoruz. Esas olan kadın girişimci sayısını yükseltmek. Her 100 girişimciden 7’sinin kadın olması bizim için alınacak çok yol olduğunu ifade ediyor. Bu yolda geri kalan 93 erkekle, yani yüz girişimcinin 93 olan erkeklerle beraber hareket etmeyi hedefliyoruz.”
“KAPIMIZI ÇALAN TÜM KADINLARA DESTEK OLACAĞIZ”
Çalışmalarını sadece iş dünyasında sermayedar ya da girişimci olan kadınlara yönelik değil, aynı zamanda çalışan kadınların özlük hakları temelinde de gerçekleştireceklerini vurgulayan Aktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada bir bilinç yaratmaya çalışacağız. Yani iş kadınları ve adamları ile birlikte kadın çalışanların ağırlıklı olduğu sektörlerde kadınların özlük hakları üzerine de gerek işverenlerle gerek kurum ve kuruluşlarla ortak dayanışma içerisine girmeyi hedefliyoruz. DİKAD ofisini sadece bir sivil toplum örgütünün ağırlama yeri olarak kullanmak istemiyoruz. DİKAD teknik anlamda kendi bünyesindeki ekibi ile birlikte kapısını çalan, iş dünyasına girmek isteyen ya da iş dünyasında yer alan bütün kadınlara finans, mali destek, muhasebe, e-pazar, hukuksal anlamda destek sağlamayı amaçlamakta.”

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/kadinlar-gocu-tersine-cevirecek-diyarbakir-yerelhaber-606299/