Çalışan kadınların sorunları masaya yatırıldı

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Ankara Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD) ile ortaklaşa kadın girişimciliği, çatışmalı süreçlerde kadın işgücü ve bölgesel kadın politikalarının ele alındığı ‘Çalışma Hayatında Kadın’ başlıklı konferans düzenlendi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle düzenlenen konferansa, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, MÜSİAD Başkanı İsmail Özşanlı, Tarımsal Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Atik, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral, GÜNTİAD Başkanı İhsan Ogurlu, ASKON Diyarbakır İl Başkanı Av. Aydın Altaç, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Tanılır Evsen, ANGİKAD Başkanı Renan Ceylan ve Diyarbakır’daki çeşitli sivil toplum örgütleri ve oluşum temsilcileri katıldı.

AKTAR: YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ

Konferansın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Reyhan Aktar, Konferansın Çalıştaykonferans şeklinde yapmayı düzenlediklerini ifade ederek, konferansta elde edilecek verileri, DİKAD olarak gelecek planlarının yol haritası olarak kullanacaklarını söyledi.

Aktar, Konferansta çıkacak sonuçları gelecekte yapacakları çalışmalarda yol haritası olarak kullanacaklarının altını çizerek, “Konferansta yer alacak göç mağdurları kadınları da dinlemek istiyoruz. Onların ne tür çözümler duymak istediklerini istiyoruz. Ajans ve Sivil toplum örgütleri buradayken belki de onların da bize verecekleri o çözüm talepleri, bizim yol haritamızı belirlememize yardımcı olacaklar” diye konuştu.

SUR’DA BİN AİLE YARDIM ETTİK

Sur’da yaşanan süreçte bin aileye destekte bulunduklarına da değinen Aktar, “Bu ailelerle ayrıca sıcak temasta bulundu. 2017 yılına girerken, bu ailelerdeki genç kızlarımız ve kadınlarımızla birlikte nasıl bir yol izleyebileceğimiz konusunda kafa yormaktayız. Bundan sonraki süreçte gerek sizlerle, gerek Türkiye’deki diğer İllerindeki örgütlerinizle birlikte bu işte daha sağlam yol alacağımıza inanıyorum” dedi.

CEYLAN: GÖÇÜN ÇALIŞAN KADINLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BÜYÜK

ANGİKAD Başkanı Renan Ceylan ise, Proje’nin Diyarbakır ve Ankara’da girişimci kadınların bir araya gelmesini sağlayarak, onların tanışmasına ve işlerinin geliştirmesine vesile olmak ve yaşanılan sorunlarda ortak çözüm üretmek, tüm bunların bir arada olduğu bir proje olduğunu vurgulayarak, “Diyarbakır iş kadınlarının yaptığı bir projenin ortağı ANGİKAD. Projenin gereği olarak daha önce biz kendilerini Ankara’da ağırladık. Şimdide Diyarbakır’dayız. Burada Ankara’da yaptığımız çalışmada hem gelen arkadaşlarımızın ve dernek üyelerinin yaptığı işlerle ilgili bilgi sahibi olduk. Onlar bizim üyelerimizin ne işle uğraştıklarıyla ilgili bilgi sahibi oldular. Tüm bunlarla birlikte bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı ortak sıkıntılar var. Bunların çözümüne yönelik neler üretebiliriz? Bunları konuştuk. Bugünkü toplantıda girişimci kadınları işleyeceğiz fakat aynı zamanda göç’ün çalışan kadın üzerinde etkisi, nasıl çözüm bulabiliriz? Ve Bu tip problemlerini konuşacağız”

TÜRKİYE’DE KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 27

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Türkiye nüfusunun yüzde 46’sının istihdam edildiğine işaret ederek, Kadınların iş gücüne katılım oranı erkeklere oranla daha fazla. İstihdam alanı yüzde 27, erkeklerde yüzde 70 oranındadır. İstihdam oranı ise yüzde 65. OECD’e göre iş gücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 64. Bizdeki oran yüzde 27. Amerika’da bu oran yüzde 60, Japonya’da da yüzde 60 gibi bir orandan söz ediyoruz. İş Kadınlarının yaptığı çalışmayı önemsiyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, New York Üniversitesi öğretim üyesi Emine Deniz, TÜRKONFED Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aliye Rana Atılgan kendi alanlarıyla ilgili birer konuşma yaptı.

Konuşmacıların 15-­20 dakikalık sunumlarının ardından konferansa katılanlar kadınlara söz hakkı verildi.  (Sait BAYRAM’ın Haberi)